Kulturní památky

Kulturní památky

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje

Na Velehradě je součástí Velehradského kláštera a je nejvýznamnějším poutním kostelem České republiky. Zároveň je farním kostelem římskokatolické farnosti Velehrad. Podrobnější informace o bazilice najdete zde.

Zdroj: Wikimedia (CC BY SA 3.0)

Archeoskanzen Modrá

Archeoskanzen v Modré představuje opevněné sídliště z doby Velké Moravy. Vznikl na podkladě skutečných archeologických nálezů, z nichž některé pochází přímo z místa, kde se skanzen nachází. Nahlédněte zblízka za hradby opevnění, vstupte do obydlí, dílen a hospodářských i církvevních staveb včetně paláce biskupů a kostelíka svatého Jana. Podrobnější informace o skanzenu můžete dohledat zde.

Zdroj: Wikimedia, (CC BY SA 4.0)

Kostelík svatého Jana, Modrá

Je přístupný bez zaplacení vstupného do Archeoskanzenu. Nachází se boční cestou nad skanzenem. Podrobnější informace o kostelíku jsou na tomto odkaze.

Zdroj: Wikimedia (CC BY 4.0)

Živá voda Modrá 

Vodní svět a příroda na dosah. Skrze prosklený tunel vás obklopí scenérie vodního světa tak jak jej neznáte. Dále u nás najdete naučnou zahradu, plnou rozmanitých bylin, keřů a stromů typických pro biotopy Bílých Karpat a Chřibských vrchů. Areál pokračuje relaxační dřevěnou lávkou nad výběhem s majestátními Pratury, živými svědky dávné historie. Oficiální webové stránky světa Živé vody naleznete zde.

Zdroj: Wikimedia (CC BY SA 3.0)

Rozhledna Salaš – vzdálenost 7 km od Velehradu

V nádherném prostředí Chřibů na Uhersko-Hradišťsku můžete vystoupat na atypickou rozhlednu Salaš. Nevšední rozhledna vás oslní atypickým tvarem a nádhernými výhledy do okolí. Více informací najdete zde.

Hrad Buchlov – vzdálenost 7,8 km

Hrad Buchlov je královský hrad stojící na stejnojmenném kopci v Chřibech nad Buchlovicemi v nadmořské výšce 522 metrů. Doba stavby tohoto hradu se odhaduje na 1. polovinu 13. století. Poslední úpravu hradu provedl Jan Ždánský ze Zástřizel při přestavbě na renesanční sloh v letech 1540–1558. Hrad je ve vlastnictví státu a je spravován Národním památkovým ústavem. Od roku 1968 je chráněn jako kulturní památka a od 1. ledna 2002 je zapsán na seznam národních kulturních památek. Bližší informace o vstupu na hrad můžete najít na oficiálních stránkách.

Zdroj: Wikimedia (CC-BY-SA-3.0)