Duchovní program

Duchovní program

Podrobnější informace o jednotlivých duchovních programech na AV 2023 a malé pozvání stát se během celé akce "andělíčkem".

Andělíček

Milí účastníci! Zkuste být během dnů na Absolventském Velehradě tzv. andělíčkem pro druhé – zkuste vykonat dobrý skutek, který zůstane skryt, ale druhému rozzáří den, zkuste udělat pro někoho něco, co vám třeba úplně „nevoní“ nebo se vám do toho zkrátka nechce. A nezapomínejte, že na světě nejsme kvůli odměnám, ty patří Někomu jinému…

 

Adorace s kytarou

sobota; 22:00 - 23:00

spodní kaple Stojanova gymnázia

Shon dne ustal, Velehrad se zahalil do tmy a většina účastníků popíjí, koketuje a někteří možná usínají. Vám se ale třeba nic z toho nezamlouvá a přece se vám ještě nechce do spacáku. Zkuste využít adoraci, kterou povedou sestry Ježíšovy – bude prostor pro zpěv, stejně jako pro ticho a usebrání…

 

Diskuzní skupiny

čtvrtek, pátek, sobota, neděle; 21:15-22:00 (čt), 11:15-11:50 (pá, so, ne)

prostory gymnázia a Velehradu

Možná jste zaznamenali, že od června přibývaly na sociálních sítích příspěvky s duchovními impulsy a právě diskuzní skupiny nabídnou možnost si tyto impulsy více prodiskutovat a sdílet s ostatními. Ve skupině bude prostor pro bližší seznámení, modlitbu, hraní her či pro již zmiňované duchovní impulsy, ke kterým nabídneme i drobné úkoly. Každá skupina bude mít svého moderátora, který ji povede. Během AV proběhnou celkem 4 organizovaná setkání diskusních skupin, nic ale nebrání tomu potkat se třeba večer ve vinárně či na nějaké přednášce/workshopu.

Chvály

pátek; 20:30-22:00

bazilika

Na chválový večer k nám přijede kapela známá z brněnské Katolické charismatické konference – Chapela. Provede nás celým večerem, ve kterém nebude chybět prostor také pro modlitbu s vlajkovými prapory, přímluvnou modlitbu nebo svátost smíření.

Křížová cesta

pátek; 20:00-21:00

areál Velehrad

Nabízíme v páteční večer modlitbu křížové cesty v areálu poutního místa Velehrad. Sraz před bazilikou ve 20 hod. Budeme rádi, když se do průběhu křížové cesty zapojíte, např. nesením kříže či čtením jednotlivých zastavení. Přijďte si připomenout a promodlit poslední chvíle našeho Pána v kráse letního večera, kdy ruch utichá a přichází noc.

 

 
Moderovaná ranní modlitba

pátek, sobota, neděle; 7:45-8:10

horní kaple Stojanova gymnázia

Kdo naopak nemá rád přesně daný řád a strukturu modlitby a raději se pomodlí svými slovy, rád zazpívá duchovní písně či má prostě jenom rád změnu, toho zveme na moderovanou ranní modlitbu, kterou bude vést pro změnu kněz.

 

Ranní chvály s řeholníky

pátek, sobota, neděle;  7:00-7:30

horní kaple Stojanova gymnázia

Kdo má rád klasickou modlitbu, ten si jistě rád přivstane na ranní chvály, které povedou řeholnice z různých komunit a společenství. Pokud jste se však ranní chvály ještě nikdy nemodlili a chtěli byste se přidat, nemusíte mít obavy - moderátoři vás do průběhu modlitby zasvětí. Ranní chvály mají jasně danou strukturu – hymnus, žalmy, čtení z písma, Zachariášovo kantikum, prosby a Otče náš. Najdete je v liturgické knize jménem breviář. Breviář je tzv. denní modlitba církve, kdy se ve společné modlitbě v dané časy spojují křesťané z celého světa.

 

Přímluvná modlitba

pátek a sobota; 15:30-18:00, 19:30-22:00

bazilika

 

V přímluvné modlitbě se druzí lidé přimlouvají u Boha za nás a naše bolesti a vyprošují Boží milost a požehnání do našeho života. Neboť "kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich." (Mt 18, 20) Modlitba může mocně pohnout i s věcmi zdánlivě nepohnutelnými. Sám Ježíš přislibuje: "za cokoli budete prosit ve jménu mém, to všechno udělám, aby Otec byl oslaven v Synovi. Budete-li mě o něco prosit ve jménu mém, já to udělám." (Jan 14, 13-14) Neříkal by to, kdyby v našem životě nechtěl konat se svou mocí. Přijedou tedy řeholníci i laici s povoláním k této službě a budou se za vás modlit.

 

Psychologické poradny

pátek, sobota (9:00-12:00, 13:00-18:00, 20:00-22:00)

prostory Stojanova gymnázia

 

Pokud byste potřebovali s někým probrat své psychické záležitosti či se někomu svěřit se svými obtížemi, k dispozici vám budou psychologické poradny, které budou otevřeny (téměř) po celý den - a to i během večerního programu, kdy budou paralelně probíhat také přímluvné modlitby, svátost smíření a večerní chvály. Na každé sezení bude vyhrazeno 50 minut, budou zde pro vás psychologové a psycholožky, o nichž se můžete dozvědět základní informace v jejich profesních medailoncích. Neváhejte využít jejich služeb. Zápis na poradny bude probíhat přes aplikaci Absolventského Velehradu.*

 

Svátost smíření

čtvrtek, pátek, sobota 

19:00-20:00 (čt); 15:30-18:00, 19:30-22:00 (pá+so)

bazilika

 

V průběhu Absolventského Velehradu vám budou k dispozici také kněží, proto využijte této příležitosti k duchovním rozhovorům či svátosti smíření. Pokud máte na srdci duchovní záležitosti, které byste s knězem rádi hlouběji probrali, oslovte některého z kněží a domluvte se na individuální duchovní rozhovor, mimo svátost smíření.

Večer Taizé

sobota; 20:30-22:00 

bazilika

Svíčky, přítmí, kříž, stále se opakující písně, které se člověku vryjí pod kůži – to vše můžete zažít na večeru Taizé, který bude veden skupinkou Taizé z brněnského Petrova. Zcela nezapomenutelnou atmosféru francouzské vesnice Taizé se pokusíme vytvořit i ve velehradské bazilice. Během večera bude také možnost přímluvné modlitby či svátosti smíření.

 

 

* registrace do psychologické poradny je možné provést přes aplikaci AV 23 ve vašem mobilu/tabletu/notebooku nebo se můžete přihlásit u stolu s registrací v prostorách gymnázia